A DIÓ, a magyarok szent fája

A bölcsesség, az erő szimbóluma, termésének alakja miatt a kozmosz és az emberi agy jelképe.

A diófa minden "porcikáját", gyökerétől a levelekig, a termésén át, tudjuk hasznosítani!

Táplálékunk és gyógynövényünk is! Fájából értékes szép(!) bútorok készülhetnek! 

A dió 55-65 százalékban tartalmaz egészséges olajat, 15 százalékban növényi fehérjét, de emellett gazdag káliumban, magnéziumban, foszforban, vasban. B- és C-vitaminban. Több mint 30 féle agyi ingerületátvivő sejt kialakulását, működését segíti elő!

A benne rejlő antioxidánsok 15-ször erősebbek az E-vitaminnál, ezért is tartják sok helyen a diót az örök fiatalság egyik csodaszerének.

Gyógynövényként nemcsak a levelét, hanem a termést borító kopácsot, illetve a termést elválasztó "falat" is használhatjuk!

Belsőleg használva lazító, harmonizáló, emésztést elősegítő, salaktalanító és vértisztító. Serkenti a máj méregtelenítő munkáját, szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot, ezért cukorbetegségre is használható, enyhíti a szomjúság érzetet, csökkenti a vizelések számát és megakadályozza a szövődmények kialakulását. 

A levelek összehúzó hatásúak, ezért enyhe hasmenésre és gyomorhurutra is használhatóak!

Külsőleg nőgyógyászati problémákra (fehérfolyás, méhgyulladás), ekcémára, tejallergiára, korpára és hajhullásra, visszérsebekre, szemhéj duzzanatra, szürke hályogra, mandulagyulladásra és fekélyes sebekre használják. 

Orrpolip esetén, az orrba felszívott diólevél tea hatásos.

100g dióbél = energia tartama: 654 kcal (2747 kJ), és
tápanyag tartama: fehérje 8,6g, zsír(olaj) 57,0g, szénhidrát 11,7g, víz 8,2g, hamu 1,7g; 

Vitaminjai: E-vitamin 24,7mg, B1-vitamin 400ľg, B2-vitamin 100ľg, B6-vitamin 0,34mg, Biotin 6,3ľg, Folsav 33ľg; 

Ásványi anyagai: nátrium 10,5mg, kálium 1710,0mg,
kalcium 202,0mg, foszfor 400mg, magnézium 25,6mg, vas 3,8mg, réz 0,86mg, cink 4,2mg, mangán 1,85mg.

Napi mindössze 25g, (6-7 darab), dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a stroke, a vastagbél- és a prosztatarák kockázatát.

Ez a mennyiség megakadályozza még a vérrög-képződést, megőrzi és az érfalak rugalmassát is! 

 Ezáltal gondoskodunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról is, amely egy zsírban oldódó antioxidáns. Ezzel erősítjük immunrend-szerünket, segítjük a nyálkahártya megfelelő működését és szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is.



© Pelejtei (Prihoda) András, 2500, Esztergom, ongyogyitas@gmail.com, 70-6322965 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el